GP Beekse Bergen: snel parcours over gevarieerde ondergrond

Het parcours van de Grote Prijs Beekse Bergen is helemaal nieuw en heeft maar weinig raakvlakken met bijvoorbeeld de nationale kampioenschappen die er eerder georganiseerd werden. Voormalig wereldkampioen veldrijden en gerenommeerd parcoursbouwer Richard Groenendaal is blij met het eindresultaat. ‘’Het is een vrij snelle ronde geworden over een gevarieerde ondergrond. Met een zandstrook, een bosgedeelte, een deel door het gras en over verharde terrein. Er ligt al met al een heel eigen rondje met een ander smoel dan veel andere crossen. Het plaatje gaat wel kloppen.’’

Groenendaal vertrok bij de eerste verkenning naar het evenemententerrein van de Beekse Bergen met het idee dat hij kon voortborduren op het Nederlands kampioenschap van 2013, maar dat bleek onmogelijk. ‘’Er zijn tegenwoordig vrij specifieke eisen gesteld aan de dubbele materiaalpost, die moet op onverhard terrein geplaatst zijn. En sowieso moet er daaromheen natuurlijk ruimte zijn. Dat kon op de oude plek niet. Dus zijn we dichter bij de ingang op een groot grasveld uitgekomen voor de post en nadat we ook de locatie voor start/finish bepaald hadden, kon ik verder puzzelen met de ronde. Globaal gezien kun je zeggen dat aan de ene kant het strand langs het water beeldbepalend is en aan de andere kant de bosstrook. Bij elkaar best een uniek plaatje. We hebben er twee bruggen in liggen, een strook met vers gelegd zand en een serie balken. Er zit wat hoogteverschil in, maar dan moet je echt denken aan heuveltjes van maximaal anderhalve meter hoogte.’’

Snelle ronde welkom
Al met al ligt er dus een snelle ronde. ‘’Dat is in deze fase van het seizoen ook heel prettig voor de renners. Want ze hebben dan net een zware periode met nodige hoogteverschil achter de rug met de Koppenbergcross op 1 november, het EK in Namen (5-6 november) en Niel (11 november). Dan is het voor de renners wel prettig om weer om te kunnen schakelen naar een ronde waar het op snelheid aankomt. Verder is het voor mij altijd belangrijk om een eerlijk parcours uit te zetten. Er moeten stroken zijn waar je een slechte start of een foutje recht kunt zetten, waar je kunt inhalen. Maar ook plekken waar je het verschil kan maken, een lastige bocht bijvoorbeeld. ‘Ook houd ik als parcoursbouwer zoveel mogelijk rekening met het neerleggen van een spectaculair parcours voor bezoekers en onze VIP’s. Dit is zodanig in het parcours verwerkt dat de hindernisbalken direct voor de VIP-tent liggen, waarbij de brug in het verlengde van de hindernisbalken geplaatst is, een unieke positie voor de VIP’s. Maar ook voor het publiek bij de feesttent is een unieke locatie gevonden, namelijk tussen de zandstrook en finish in. Ook is hiervandaan de podiumceremonie te zien. Ik moest nog wel een keer terug naar de tekentafel, want op een gegeven moment lag er een ronde van meer dan vier kilometer en dat is meer de lengte voor een MTB-parcours. We zijn uiteindelijk op 3276 meter uitgekomen.’’

Vertrouwen in eindresultaat
Groenendaal denkt dat de ronde niet op het lijf van een bepaalde renner geschreven is. ‘’De veldrijders zijn tegenwoordig sowieso vrij allround. De aard van de ondergrond van het parcours is zodanig dat het er nooit een echte modderpoel wordt, ook niet na een week regen. Het stranddeel is zelfs zo aangelopen dat we ervoor gekozen hebben om nieuw zand aan te voeren om wel echt het effect van een zandbak te krijgen. En dus op dat soort plekken even het tempo eruit te halen. Ik ben blij met het eindresultaat en natuurlijk heel benieuwd hoe het in de praktijk uitpakt. Op het terrein van het Autotron Rosmalen hadden we eerst een internationale wedstrijd, voordat het Europees Kampioenschap er plaats vond. In de GP Beekse Bergen is het direct debuteren met een wereldbeker. Maar ik heb er wel vertrouwen in dat we met alle kennis binnen Libéma Profcycling direct op een hoog niveau staan met deze wereldbeker.’’

Grote Prijs Beekse Bergen 13 november
Grote Prijs Beekse Bergen in Hilvarenbeek is nieuw op de kalender in het veldritseizoen 2022-2023. Beekse Bergen vormt op 13 november 2022 het decor van een titanenstrijd tussen de beste veldrijders van de wereld. Kom samen met je vrienden en familie genieten van deze mooie en unieke dag! Tickets bestel je eenvoudig via gpbeeksebergen.nl