Henk Baars beleefde sportieve topdag in Beekse Bergen

Nee, zo belangrijk als zijn wereldtitel van drie jaar eerder was het nog net niet, maar voor Henk Baars is zijn winst op het Nederlands Kampioenschap in de Beekse Bergen in 1993 een herinnering om te koesteren. Een sportieve hoogtijdag bovendien, beleefd vlak bij zijn woonplaats Diessen, te midden van duizenden supporters die hem naar de winst schreeuwden. ‘’Als ik ergens kampioen wilde worden, was het daar. En dat lukte!’’

De beelden op YouTube zijn zeker de moeite van het bekijken waard, net als het commentaar van Jean Nelissen. Wim de Vos was favoriet op deze dag, maar Henk Baars had er zijn pijlen ook op gezet. Hij weet het nog goed. ‘’Het was zwaar, maar niet perse moeilijk. Met name de zandstrook naar boven en het oprijden van de skiheuvel maakten het wel lastig. Of het mijn parcours was? Als je een goede dag hebt, kun je overal uit de voeten. Wim de Vos startte hard, maar verschoot zijn pijlen achteraf te vroeg. Ik kwam op een gegeven moment op kop te rijden en had vier seconden voorsprong. Mijn trainer riep nog dat ik rustig moest blijven, maar ik besloot dat gaatje niet zomaar op te geven. Niet nog eens versnellen, maar in dat tempo door blijven rijden. Zorgen dat ik nog wat reserve had, als ze weer kwamen aansluiten. Zo hield ik dat rondenlang vol om die marge op een groep achtervolgers te verdedigen. Op een gegeven moment knakte het bij hen en kreeg ik meer ruimte. Toen wist ik dat de titel voor het grijpen lag.’’

De bakker en de slager
Hij was er al een aantal keren dichtbij geweest met tweede en derde podiumplaatsen, maar nu ging Henk Baars de nationale titel winnen en dat dicht bij huis. ‘’Als ik ergens kampioen wilde worden, was het daar en dat lukte! Ik kende vrijwel iedereen aan dat parcours die dag, de bakker, de slager en de kachelman. Als iemand iets riep, hoorde ik al wie het was. Maar ik moest geconcentreerd blijven in het zand. Ik wilde dat niet meer uit handen geven. Ik was op NK’s vaak goed, maar dan weer zat Hennie Stamsnijder me in de weg, dan weer Adrie van der Poel of Rein Groenendaal. Nu dichtbij huis lukte het me. Op een NK georganiseerd door mijn vereniging TWC Pijnenburg, de vereniging waar ik een leven lang voor gefietst heb. Dat is toch wel speciaal. Het was voor mij ook wel een beetje genoegdoening halen op de mensen die kritiek hadden gehad op mijn wereldtitel van drie jaar eerder. Dat was mijn sportieve hoogtepunt, maar ik had ook wel de kritiek gehoord dat ik wat geluk had gehad die dag van het wereldkampioenschap. Dit was mijn antwoord. Dit NK winnen, gaf mij toch nog weer wat extra erkenning als crosser.”

Leven lang plezier van fietsen
Henk Baars Bike Sports in Hilvarenbeek is de winkel waar de Nederlands kampioen van 1993 nog vaak op zijn prestaties wordt aangesproken. ‘’Oudere klanten vertellen me nog wekelijks dat ze me wereldkampioen hebben zien worden. Ik heb er nog zeker tien jaar veel extra aanloop door gehad. Mensen kwamen van heinde en verre naar hier voor racefietsen en mountainbikes. Tegenwoordig hebben we meer een regionale klandizie en zijn we ons steeds meer gaan richten op de elektrische fietsen. En zelf fiets ik nog heel regelmatig, ik heb daar nog altijd veel plezier in. Ik probeer lichamelijk fit te blijven door toertochten te rijden en er regelmatig op uit te trekken. Ik probeer ook het enthousiasme over te brengen op nieuwe generaties, want fietsen geeft mij al een leven lang plezier.’’ Baars zal als gast aanwezig zijn in de wereldbeker GP Beekse Bergen. ‘’Ik ga graag kijken, het is en blijft een mooie sport. Ik denk dat Richard Groenendaal een mooi parcours heeft uitgestippeld. Eli Iserbyt is deze weken de betere crosser, Lars van der Haar zit ondertussen ook weer op hoog niveau. Het wordt een parcours waarop het lang spannend kan blijven. Het is niet gemakkelijk om hier de winst in de wacht te slepen, ik kijk ernaar uit om te zien wie deze keer gaat winnen op de Beekse Bergen.’’

Grote Prijs Beekse Bergen
De Beekse Bergen vormt op 13 november 2022 het decor van een titanenstrijd tussen de beste veldrijders van de wereld. Kom samen met je vrienden en familie genieten van De UCI Wereldbeker Veldrijden Grote Prijs Beekse Bergen. Tickets bestel je eenvoudig via gpbeeksebergen.nl
 
 

Fotograaf: Jeroen Verhelst