Van Empel en Iserbyt winnen de eerste wereldbeker in Waterloo

In de Verenigde Staten is zondagavond (Europese tijd) de wereldbeker veldrijden 2022-2023 begonnen, de reeks waar op zondag 13 november ook de Grote Prijs Beekse Bergen in Hilvarenbeek toe behoort. De Nederlandse vrouwen bleken in Waterloo nog altijd oppermachtig en vochten zes rensters sterk om de eerste leiderstrui in de Coupe du Monde. Het was de jonge Fem van Empel (20) die voormalig wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado net wist te vloeren. Europees kampioene Lucinda Brand werd derde. Bij de mannen won de Vlaming Eli Iserbyt. Volgende week volgt de volgende Amerikaanse WB-manche in Fayetteville, waar vorige winter het WK werd gehouden.

Aan spanning geen gebrek in Waterloo, waar al snel duidelijk werd dat er een Nederlandse zou winnen in de vrouwenrace. Vanaf het begin reden de koppels Denise Betsema en Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Inge van der Heijden en Annemarie Worst (777) in het gezelschap van Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) in de voorste linies. Vanuit de achtergrond kwam Lucinda Brand, die haar start wat gemist had, aansluiten. Aanvallen van eerst Alvarado en daarna Brand sloegen de kopgroep uiteen, maar telkens kwam alles weer bijeen. In de finale bleek wel welke rensters om de podiumplaatsen zouden vechten.

Stuivertje wisselen
In de slotronde was het constant stuivertje wisselen op kop tussen Brand en Van Empel, tot de Europees kampioene onverwacht moest afhaken. Toen was het Alvarado die sterk aandrong, maar Van Empel bevestigde het beeld van het beging van het seizoen met de winst. Van Empel. ”Dit was de langste sprint die ik ooit reed. Het plan was om de laatste halve ronde aan te gaan, maar dat was ook het plan van Lucinda Brand. Ik ben heel blij dat ik de zege toch in de wacht heb kunnen slepen. De wereldbeker is een doel, mooi om zo te beginnen. Ook gezien de investering die de reis naar de VS vergt.”

Iserbyt oppermachtig
Bij de mannen was Lars van der Haar derde. Eli Iserbyt won. De Belgische ploeggenoot van Van Empel reed al snel bij de concurrentie weg en kon zijn voorsprong consolideren. Zijn landgenoot Laurens Sweeck werd tweede en vanuit de achtergrond knokte Nederlander Lars van der Haar zich terug naar een derde plaats. Voor de Europees kampioen bij de mannen was het de enige wereldbeker in de VS die hij reed, de pas vader geworden Utrechter keert deze week al terug naar huis.

Grote Prijs Beekse Bergen
Grote Prijs Beekse Bergen in Hilvarenbeek is nieuw op de kalender in het veldritseizoen 2022-2023. Beekse Bergen vormt op 13 november 2022 het decor van een titanenstrijd tussen de beste veldrijders van de wereld. De Beekse Bergen was drie keer – in 1973, 1993 en 2013 – gastheer van het Nederlands Kampioenschap. Tickets zijn te koop via https://beeksebergen22.tickets.flandersclassics.be/selection

Foto: Flanders Classics